Reistips

Reistips

BANKEN: Bonaire heeft vele banken en geldautomaten, verspreid over het eiland.
Openingstijden van de banken zijn maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 16:00 Sommige banken zijn ook tijdens de lunchtijd geopend.

BEVOLKING: +/- 15,000 inwoners van meer dan 60 nationaliteiten bevolken Bonaire.

DRINKWATER: Het drinkwater op Bonaire wordt uit zeewater gemaakt en is van een zeer goede kwaliteit, dus uit de kraan drinkbaar. Het kopen van flessen water is onnodig duur en slecht voor het milieu.

ELEKTRICITEIT: 127 volt, 50Hz. 220 volt is ook aanwezig.

KLEDING: In de stad en in winkels is gemakkelijke kleding dragen geen probleem, draag echter geen zwemkleding. Ook ’s avonds kan gemakkelijke kleding gedragen worden. Topless zonnebaden en naakt baden zijn verboden op Bonaire’s stranden.

KLIMAAT: De gemiddelde temperatuur op Bonaire is 30ºC bij 75% luchtvochtigheid. De gemiddelde temperatuur van het zeewater bedraagt zo’n 28ºC. De jaarlijkse regen is ongeveer 53 cm per jaar en er waait het gehele jaar door (behalve in september) een constante wind. De gemiddelde windsnelheid bedraagt 25 km/uur.

EILAND-HOPPEN: Ondanks grote interesse hiervoor, bestaan er helaas geen bootverbindingen meer tussen de ABC-eilanden, Venezuela en Bonaire.
Alle vervoer tussen de eilanden is per vliegtuig. De vlucht van/naar Curaçao duurt ca. 15 minuten, naar Aruba ca. 35 minuten. De kosten voor een retourtje Curaçao bedragen zo’n USD 100,00.

GELD: Vanaf 01.01.2011 voert Bonaire de US Dollar als officiële munteenheid.

INENTINGEN: Voor een bezoek op Bonaire zijn geen inentingen nodig. Malaria en gele koorts komen hier niet voor.

INTERNET: Tropicana Apartments beschikken over Wireless Internet. Ook zijn er verschillende internet cafés op Bonaire (Michael’s Chat&Browse en in de Harbourside Mall).

INVOER: Naast artikelen voor persoonlijk gebruik, is de invoer van het volgende toegestaan: bezoekers ouder dan 15 jaar mogen 400 sigaretten, 50 sigaren, 250 gram tabak, 2 liter gedistilleerd en 2 liter wijn vrij meenemen.

LIGGING: Bonaire bevindt zich 80 km ten noorden van Venezuela en 130 km ten oosten van Aruba. Bonaire is 38,6 km lang en 4,8 -8 km breed en heeft een oppervlakte van 180 km2.

LUCHTHAVEN: Flamingo Airport heeft een landingsbaan van bij 2,4 km lengte, lang genoeg zelfs voor 747 Jumbo Jets om te landen. De internationale afkorting voor de luchthaven is BON.

NOODGEVALLEN: Bonaire heeft een ziekenhuis met 60 bedden, het San Francisco ziekenhuis (Kaya Soeur Bartola #2, Kralendijk), en een aantal huisartsen. Voor noodgevallen die op Bonaire niet behandeld kunnen worden, is er een ambulance vliegtuig beschikbaar.
Tegenover het ziekenhuis is een moderne decompressiekamer voor duikongevallen, met zeer ervaren personeel. Verwijzing geschiedt via de EHBO van het ziekenhuis. Het alarmnummer voor de ambulance is 114.

OPENINGSTIJDEN: De meeste winkels zijn maandag t/m zaterdag geopend van 8:30 – 12:00 en van 14:00 – 18:00. Supermarkten zijn open van 7:00 – 19:00 en zelfs zondags van 7:30 – 14:00.

TAAL: Papiamento (lokaal gesproken taal), Nederlands (officiële taal), Engels en Spaans.

BELASTING, FOOI & SERVICE CHARGES: De prijzen van alle goederen en diensten worden op Bonaire verhoogd met 5% Omzetbelasting (OB). Deze belasting is niet in de genoteerde prijzen inbegrepen. Fooi wordt net als in NL naar goeddunken gegeven. Omdat het bedienend personeel vaak slecht verdiend, wordt een fooi zeer gewaardeerd. In het algemeen is een fooi van 10% bij tevredenheid aan te bevelen. Sommige restaurants voegen automatisch een 10-15% service charge toe aan de rekening. Let hierop bij het lezen van de menukaart.

TAXI: Taxi’s zijn beschikbaar op het vliegveld. Vanaf andere plaatsen op het eiland kan men de taxi-stand bellen op tel. 8100

TRANSPORT: Hoewel Bonaire geen groot eiland is, is er veel te zien. Om optimaal van Bonaire te kunnen genieten is een transportmiddel noodzakelijk. Dit kan een fiets, scooter of huurauto zijn. Openbaar vervoer met een geregelde busdienst bestaat niet op Bonaire. Tropicana helpt u graag bij het huren van een transportmiddel en heeft contact met serieuze verhuurbedrijven.

TELEFOON: Publieke telefooncabines zijn bij het hoofdkantoor van TELBO te vinden. De meeste mobiele telefoons werken gewoon op Bonaire. De tarieven voor internationale gesprekken zijn echter hoog.

TELEVISIE: Tropicana biedt kabeltelevisie met meer dan 55 kanalen, waaronder het Nederlandstalige BVN. Op Bonaire wordt het NTSC systeem gebruikt.

TIJD: Atlantic Standard Time. Het tijdsverschil met Europa bedraagt 6 uur in de zomer en 5 uur in de winter. Bonaire zelf kent geen zomer- en wintertijd.