Duiken

Duiken

De duiksport heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Door de ontwikkeling van modern duikmateriaal is het voor vele mensen mogelijk geworden zelf te gaan duiken. Ook Bonaire heeft hieraan bijgedragen, vooral door het beschermen van de onderwater wereld. Het gemak van het kantduiken en de rijke fauna zorgen er tenslotte voor dat Bonaire een topbestemming op duikgebied is geworden. Vraag naar de Tropicana duikpakketten. Bonaire’s gezonde riffen en rijk onderwater leven zijn uniek in het Caribisch gebied. Door de bescherming door het Bonaire Marine Park is zekergesteld, dat ook over vele jaren de onderwater wereld van Bonaire nog intact is.

De ligging van Bonaire in het zuidelijk Caribisch gebied zorgt voor een droog klimaat met weinig regen. Hierdoor is het water extreem helder, rustig en warm en kan er het hele jaar door gedoken worden. Een ideale bestemming dus ook voor onderwater fotografen!De temperatuur van het zeewater bedraagt tussen 25.6-28.9°C, met een gemiddeld zicht van 30 meter, wat echter ook wel 50 meter kan zijn.

De vele duikscholen zijn allemaal lid van CURO, de Council of Underwater Resort Operators, een belangenorganisatie. Als leden delen zij dezelfde standaards en regels. Samen met de regels van het Bonaire Marine Park heeft dit ervoor gezorgd, dat de kwaliteit van het rif hoog gebleven is.Voor het duiken begint, krijgt elke duiker daarom een briefing in de duikschool. Hierin worden de regels uitgelegd. Daarna is een checkdive verplicht. De duikschool kan hiermee vaststellen of de technieken voldoende beheerst worden en zo geen schade aan het rif wordt toegebracht.

Iedere duiker moet voor de eerste duik een Marine park Tag kopen, geldig voor 1 kalenderjaar. De prijs van USD 45 gaat naar het Bonaire Marine Park en wordt ingezet voor controle en bescherming van het onderwater park.Mocht er onverhoopt een duikongeval plaatsvinden, is het goed te weten dat Bonaire over een zeer moderne Recompression Chamber met ervaren personeel beschikt. De decompressiekamer ligt tegenover het San Francisco Hospital. Verwijzing naar de decompressiekamer gaat via de Eerste Hulp van het ziekenhuis.