Cultuur

Cultuur

De Bonairiaanse cultuur is te zien in de gezichten van haar mensen. Zij zijn van zeer verschillende afstamming. Afstammelingen van de oorspronkelijke slaven, Europeanen, Zuid-Amerikanen, Noord-Amerikanen, Chinezen, Pakistani: meer dan 60 verschillende nationaliteiten leven vandaag op Bonaire.

De origineel Bonairiaanse cultuur wortelt in de tradities die vele generaties teruggaan en worden beschreven in de liederen en dansen die vooral tijdens feestdagen en festivals worden voorgedragen. Hierin spelen vooral ook de sterke familiebanden en een algemeen respect voor de natuur een grote rol, omdat de eerste bewoners en slaven gedwongen waren met deze harde en vijandige natuur op Bonaire te leven en om te gaan.

Deze dagen van slavernij leerden de mensen onder alle omstandigheden sterk en standvastig te blijven. Iets wat zich uit in de verschillende liederen en dansen, gebaseerd op oude Afrikaanse tradities. Deze dansen en liederen hebben zich in de loop van de tijd verder ontwikkeld en vormen een belangrijk deel van de Bonairiaanse cultuur.

De Simidan en Bari dansen zijn het bekendst, maar ook traditionele Wals, Mazurka, Polka en de lokale “Baile di Sinta” (ribbon dance) worden uitgevoerd, net als de Rumba, Carioca en Merengue die van de andere Caribische eilanden gekomen zijn.

Er zijn meerdere jaarlijks terugkerende festivals waar de Bonairiaanse cultuur genoten kan worden. De periode van 1-6 januari is Maskarada en het Lenteoogst Festival vindt plaats van eind februari tot eind april. In de zomermaanden worden Dia di San Juan en Dia di San Pedro gevierd, terwijl Bari van eind oktober tot eind december loopt.

Veel festivals zijn regionaal. Hoewel het vreemd mag voorkomen, dat zelfs op zo’n klein eiland als Bonaire regionale verschillen bestaan, is dit toch zo. Er bestaan vele kleine verschillen tussen de verschillende woongebieden (“barios”). Zo is vooral Rincon bekend om de grootse viering van verschillende feestdagen, terwijl Noord Salina vooral de Maskarada viert. Het beste voorbeeld is Dia Di Rincon. Duizenden bezoekers komen van alle Antilliaanse eilanden en Aruba naar Bonaire om dit te vieren.

Ook vandaag de dag wordt de culturele traditie nog beïnvloed. Dus kijk niet raar op als je ineens een Mariachi band hoort, afgewisseld met een lokale groep op hetzelfde podium. Of een stuk van Morzart of Vivaldi met een Antiliaans ritme.