Geschiedenis

Vanaf de eerste inwoners, de Caiquetios (afstammelingen van de Arawak Indians) die zo'n 1000 jaar geleden vanaf de kust van Venezuela naar Bonaire zeilden, tot de vele verschillende culturen die het huidige Bonaire bevolken: het eiland heeft zijn eigen karakter altijd behouden.

De naam Bonaire komt waarschijnlijk oorspronkelijk van het Caiquetio-woord 'Bonay', wat "laag land" betekent. De eerste Spanjaarden en Nederlanders veranderden de spelling van naar Bojnaj en ook Bonaire. De Franse invloed was nooit groot genoeg om aan te nemen dat Bonaire afstamt van het Franse "goede lucht".

De eerste Europeanen kwamen 1499 naar Bonaire, toen Alonso de Ojeda en Amerigo Vespucci het eiland ontdekten en voor Spanje claimden. Omdat zij weinig van commerciele waarde vonden en geen toekomst voor grootschalige landbouw zagen, besloten de Spanjaarden het eiland niet verder te ontwikkelen. In plaats daarvan namen zij de lokale Indianen gevangen en tranporteerden hen naar het eiland of Hispanolia om aldaar op de plantage te laten werken, zo het eiland Bonaire onbevolkt achterlatend, wat tot 1526 zo zou blijven.

In het jaar 1526 werd vee naar het eiland gebracht, in opdracht van de toenmalige goeverneur Juan de Ampues. Enkele Caiquetios werden naar Bonaire teruggebracht om te werken en enige jaren later werd het eiland een centrum voor de houderij van schapen, varkens, paarden en ezels. Omdat deze hoofdzakelijk voor de huiden gehouden werden (niet voor het vlees), mochten deze vrij rondlopen en hadden niet veel aandacht nodig. Het resultaat was grote kuddes dieren; in aantal veel groter dan het aantal inwoners. Vandaag de dag kan men nog steeds kuddes (wilde) ezels en geiten zien rondtrekken op zowel het platteland als in de straten van Kralendijk.

De eerste jaren was Bonaire niet zeer welvarend. De bewoners waren meestal gevangenen van andere Spaanse kolonies in Zuid-Amerika. De enige permanent bewoonde plaats was het huidige Rincon, ver in het tegen piraten veilige binnenland van Bonaire.

In 1633 veroverden de Nederlanders Curacao, Bonaire en Aruba. Het grootste eiland, Curacao, werd het centrum van de slavenhandel. Bonaire werd een plantage in het bezit van de Nederlandse West Indische Compagnie. Het was in deze tijd, dat de eerste Afrikaanse slaven naar Bonaire werden gebracht en gedwongen werden om te werken: houthakken, zout gewinnen en mais aanbouwen. Vandaag de dag herinneren de slavenhutten en zoutoannen nog aan deze geschiedenis.

Tot 1816, wisselde Bonaire meerdere malen van eigenaar. Door het verdrag van Parijs werd het eiland uiteindelijk aan Nedeland toegewezen. Een kleine vesting, Fort Oranje, werd gebouwd om het grootste rijkdom van het eiland, het zout, te beschermen. Zout was op Bonaire in groete hoeveelheden beschikbaar, hoewel het zeer zwaar en moeilijk was dit te gewiinen. In die dagen werd zout vooral gebruikt om voedigsmiddelen te conserveren ("pekelen").

In 1837 was Bonaire het centrum van een florerende zoutproductie. De regering, die ook de zout-industrie beheerste, liet bij de zoutpannen 4 obelisken bouwen in de kleuren rood, wit, blauw en oranje (de kleuren van de Nederlandse vlag en het koningshuis Oranje). Doel van deze obelisken was de schepen te siganleren waar zij hun scheepsladingen zout moesten ophalen. Een vlag in de gelijke kleur werd op zee gehangen, op de plaats waar het schip voor anker moest gaan. Drie van de obelisken zijn ook vanddag nog te zien.

De afschaffing van de slavernij betekende het einde van de uitbuiting van de eerste Bonairianen. Daarna zou het meer dan 100 jaar duren, voordat de zoutindustrie weer werd opgebouwd. Vandaag de dag is de zoutwinning een onderdeel van Cargill, een groot Amerikaans chemisch bedrijf.

Het einde van de 19de eeuw was ook de tijd dat Bonaaire bezoekers begon aan te trekken. Met de bouw van de eerste scheepspier in de haven van Kralendijk begon het eigenlijke toerisme op het eiland. Met de pier werd heet mogelijk schepen af te meren en bezoekers aan land te laten. Ook de bevoorrading werd zo een stuk gemakkelijker. Hotels openden hun deuren voorde eerste toeristen, die genoten van de rust die het eiland te bieden had (en heeft). In 1943 werd het vliegveld van Bonaire geopend, die Bonaire voor toeristen nog toegankelijker maakte.

De geschiedenis schrijft zich voort. De inwoners van Bonaire zijn zich bewust van het verleden en trots op wat zij in relatief korte tijd hebben bereikt: het is nog niet zo heel lang geleden dat het eiland door de Spanjaaarden als nutteloos werd beschouwd en compleet onbevolkt was. De Bonairianen zien de toekomst positief en met vertrouwen tegemoet, maar hebben bewust gekozen voor een rustigere weg, waarin vooral ook de natuur en het milieu een belangrijke plaats innemen.

Cultuur

De Bonairiaanse cultuur is te zien in de gezichten van haar mensen. Zij zijn van zeer verschillende afstamming. Aftammelingen van de oorspronkelijke slaven,Europeanen, Zuid-Amerikanen, Noord-Amerikanen, Chinezen, Pakistani: meer dan 60 verschillende nationaliteiten leven vandaag op Bonaire.

De origineel Bonairiaanse cultuur wortelt in de tradities die vele generaties teruggaan en worden beschreven in de liederen en dansen die vooral tijdens feestdagen en festivals worden voorgedragen. Hierin spelen vooral ook de sterke familiebanden en een algemeen respect voor de natuur een grote rol, omdat de eerste bewoners en slaven gedwongen waren met deze harde en vijandige natuur op Bonaire te leven en om te gaan.

Deze dagen van slavernij leerden de mensen onder alle omstandigheden sterk en standvastig te blijven. Iets wat zich uit in de veschillende liederen en dansen, gebaseerd op oude Afrikaanse tradities. Deze dansen en liederen hebben zich in de loop van de tijd verder ontwikkeld en vormen een belangrijk deel van de Bonairiaanse cultuur.

De Simidan en Bari dansen zijn het bekendst, maar ook traditionele Wals, Mazurka, Polka en de lokale "Baile di Sinta" (ribbon dance) worden uitgevoerd, net als de Rumba, Carioca en Merengue die van de andere Caribische eilanden gekomen zijn.

Er zijn meerdere jaarlijks terugkerende festivals waar de Bonairiaanse cultuur genoten kan worden. De periode van 1-6 januari is, het Lenteoogst Festival vindt plaats van eind februari tot eind april. In de zomermaanden worden Dia di San Juan en Dia di San Pedro gevierd, terwijl Bari van eind oktober tot eind december loopt.

Veel festivals zijn regionaal. Hoewel het vreemd mag voorkomen, dat zelfs op zo'n klein eiland als Bonaire regionale verschillen bestaan, is dit toch zo. Er bestaan vele kleine verschillen tussen de verschillende woongebieden ("barios"). Zo is vooral Rincon bekend om de grootse viering van verschillende feestdagen, terwijl Noord Salina vooral de Maskarada viert. Het beste voorbeeld is Dia Di Rincon. Duizende bezoekrs komen van alle Antilliaanse eilanden en Aruba naar Bonaire om dit te vieren.

Ook vandaag de dag wordt de culturele traditie nog beinvloed. Dus kijk niet raar op als je ineens een Mariachi band hoort, afgewisseld met een lokale groep op hetzelfde podium. Of, een stuk van Morzart of Vivaldi met een Antiliaans ritme.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Natuur

De natuur is zeker Bonaire's grootste attractie, zowel boven als onder water. Onder water zullen de kleuren en bewegingen je betoveren, terwijl de onbekende geluiden in je oren klinken. Koraal, vissen, kreeften, slakken en andere levende wezens bevolken Bonaire's gezonde riffen en met een beetje geluk zie je zelfs één van onze dolfijnen! Bezoek één van de webcams om een eerste indruk van het leven onder water te krijgen.

Op het land vindt je de prachtige en rustgevende landschappen van Bonaire, ontstaan uit miljoenen jaren zon, wind, waterbewegingen en aarbevingen. Verschillende type castus, dividivi-bomen en vele andere flora vormen een landschap samen met fossiel koraal, natuurlijke grotten en vulkanisch gesteente. In dit landschap wemelt het van de vogels, vooropgegaan door onze Flamingo's (op Bonaire leven meer flamingos dan mensen!) en papegaaien. Op de grond vallen naast de groete leguanen en hagedissen vooral de vele loslopende ezels en geiten op. Op de muur die Tropicana appartementen omringt liggen vaak leguanen te zonnenbaden en in de tuin vindt je een nest van papagaaien.

Boven land zijn prachtige combinaties van wolken te zien, die samen met de wind, de temperatuur draagbaar houden.

 

 

 

 

 

     
 

Onderwater

De prachtig blauw gekleurde Caribische zee is de grootste attractie op Bonaire. Snorkelaars, duikers, windsurfers, kitesurfers, zeilers en zwemmers verbrengen vele uren op of in de zee. Bonaire's riffen en zee zijn tot op een diepte van 60 meter beschermd, evenals het kort voor de kust liggende eilandje Klein-Bonaire.

Stinapa en het Bonaire Marine Park weken dag en nacht aan de bescherming van deze prachtige natuur en informeren zowel bezoekers als bewoners van Bonaire over de beste manieren om de natuur te beschermen. Zo is het voor anker gaan verboden op Bonaire en zijn er voor de duikboten speciale duikboeien gelegd. Voor de bezoekende (zeil-) boten zijn speciale aanlegplaatsen gemaakt. Er wordt veel onderzoek gedaan op Bonaire. Enkele recente onderzoeken zijn de mangroven van Lac Bay, de bescherming van de conch en verschillen onderzoeken naar de visstand en de toestand van de koraalriffen.

Eénmaal onder water, heb je een goede kans de bewoners van de riffen te bekijken.
Zo bijvoorbeeld het zeepaardje, frogfish, morenen, schildpadden, vissen in alle kleuren of wat de denken van een octopus? Vraag bij ons of in de duikschool waar je deze kunt vinden, maar bedenk: niets aanraken!

Klein Bonaire's stranden bieden de Hawksbill en Loggerhead schildpadden ideale condities om hun nesten te maken en eieren te leggen. Ook de Green en Leatherback schildpadden kun je tegen komen, maar deze liggen geen nesten op Bonaire. Bij een bezoek op Klein-Bonaire (of een vand e zandstranden op Bonaire zelf) wel even uitkijken waar je loopt. De nesten, die soms door de natuurorganisaties gemarkeeerd zijn, kunnen worden beschadigd als er over heen gelopen wordt.

 

 

 

 

 

 

     
 

Duiken

De duiksport heeft de afgelopen jaren een enorme vlucht genomen. Door de ontwikkeling van modern duikmateriaal is het voor vele mensen mogelijk geworden zelf te gaan duiken. Ook Bonaire heeft hieraan bijgedragen, vooral ook door het beschermen van de onderwater wereld. Het gemak van het kantduiken en de rijke fauna zorgen er tenslotte voor dat Bonaire een topbestemming op duikgebied is geworden. Vraag naar de Tropicana duikpackages.

Bonaire's gezonde riffen en rijk onderwater leven zijn uniek in het Caribisch gebied. Door de bescherming door het Bonaire Marine Park is zekergesteld, dat ook over vele jaren de onderwater wereld van Bonaire nog intakt is,

De ligging van Bonaire in het zuidelijk Caribisch gebied zorgt voor een droog klimaat met weinig regen. Hierdoor is het water extreem helder, rustig en warm en het hele jaar door beduikbaar. Een ideale bestemming dus ook voor onderwater fotografen!

De temperatuur van het zeewater bedraagt tusssen 25.6-28.9°C, met een gemiddeld zicht van 30 meter, wat echter ook wel 50 meter kan zijn.

De vele duikscholen zijn allemaal lid van CURO, de Council of Underwater Resort Operators, een belangenorganisatie. Als leden delen zij dezelfde standaards en regels. Samen met de regels van het Bonaire Marine Park heeft dit ervoor gezorgd, dat de kwalitiet van het rif hoog gebleven is.

Voor het duiken begint krijgt elke duiker daarom een briefing in de duikschool. Hierin worden de regels uitgelegd. Daarna is een check-out dive verplicht. De uikschool kan hiermee vastduiken of de technieken voldoende beheerst worden en zo geen schade aan het rif wordt toegebracht.

Iedere duiker moet voor de eerste duik een Marine park Tag kopen, geldig voor 1 kalenderjaar. De prihjs van USD 25 gaat naar het Bonaire Marine Park en wordt ingezet voor controle en bescherming van het onderwater park.

Mocht er onverhoopt een duikongeval plaatsvinden, is het goed te weten dat Bonaire over een zeer moderne Recompression Chamber met ervaren personeel beschikt. De decompressiekamer ligt tegenover het San Francisco Hospital. Inwijzing in de decompressiekamer gaat via de Eerste Hulp van het ziekenhuis.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
 

Snorkelen

Wist je, dat er wereldwijd meer snorkelaars dan duikers zijn? Ook op Bonaire komen meer snorkelaars dan duikers, dus dat bewijst dat je niet hoeft te duiken om van onze prachtige onderwater wereld te genieten.

Als je kunt zwemmen, hoef je alleen maar een duikbril met snorkel op te zetten en je kunt direct de prachtige koralen en vissen bewonderen. Je zult zonder moeite blijven drijven en het gedrag van de verschillende wezens op het rif bewonderen. In de zee van Bonaire komen geen gevaarlijke dieren voor, maar aanraken is verboden, om de natuur te beschermen. Het aanraken van bijv koraal kan afbreken tot gevolg hebben, dus niet doen!

Snorkelen is super voor de hele familie, maakt niet uit hoe oud je bent. Pas wel op dat je niet verbranddoor een waterproof zonnecreme te gebruiken en het beste niet tussen 12:00 en 16:00 te gaan snorkelen.

Een heel spectaculaire ervaring is het nacht-snorkelen. Alles is anders 's nachts. Voor het nacht-snorkelen heb je een speciale lamp nodig, die je bij de meeste duikscholen kunt huren. Bewonder de nachtactieve dieren of slapende vissen!

Roland en Irene, helpen je graag verder met insider-tips over de mooiste snorkelplaatsen van Bonaire!

Snorkel tips
Als je kunt drijven, kun je snorkelen. In het rustige Bonairiaanse zeewater zul je het niet meoilijk vinden te blijven drijven, omdat het zoute water je aan de oppervlakte houdt. Mocht je nog twijfels hebben, probeer het uit op een strandje met een zandbodem en probeer maar op je rug te liggen. Natuurlijki snorkel je niet op je rug, dus als dit gelukt is: sta op, zet je duikbril op , leg je gezicht in het water en adem door je snorkel.

Voor beginnende snorkelaars is het soms een beetje wennen aan het ademen door de snorkel, maar na een beetje oefening zul je merken dat het eigenlijk vanzelf gaat!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
 

Windsurfen

Voor windsurfers bestaat er geen betere plek dan Lac Bay, aan de oostkust van Bonaire. Vooral de grote windzekerheid en de beschutte baai met naveldiep water zorgen ervoor dat deze plek zo populair is geworden., zowel onder beginners als professionele windsurfers.

Hoewel er ook andere plaatsen zijn waar je kunt windsurfen op Bonaire, zijn alle surfshops en de meeste windsurfers hier verzameld en zorgen voor een super relaxte atmosfeer.

Lac bay, beschermd door de regels van het Bonaire Marine Park, heeft prachtig turquoise kleurig water en een heerlijk wit zandstrand. De oppervlakte is zo'n 8 KM2 en er is vrijwel geen bootsverkeer. Dus: ideaal om je helemaal te laten gaan ! Hang loose!

Beginners hebben in lac Bay het voordeel van het ondiepe water, wat ook zeer kalm is. Mocht je niet meer kunnen terugkomen: gewoon afstappen en terug lopen!
De meer ervaren of professionele windsurfers gaan verder weg in het donkerblauwe gedeelte van Lac Bay, waar ook de wind iets sterker is.

Lac Bay is één van de mooiste plekken die Bonaire te beiden heeft. Het gebied is sinds de opname onder de bescherming van het Bonaire Marine Parkone tot recreatiegebied verklaard. Er mag niet (meer) gebouwd worden.

Op Sorobon Beach zijn 2 duikshops: Jibe City en Bonaire Windsurf Place. Zij verhuren top materiaal en bieden alle niveau's van opleiding aan.

Er is een wind-sterk seizoen van half december tot en met augustus, en een wind-rustig seizoen van september tot half december. In het wind-rustige seizoen, met zeilboot- en windsurf-races. ERnige malen per jaar worden op Bonaire professionele windsurfraces gehouden.

Tropicana Apartments biedt graag een compleeet windsurf-ppakket aan tegen een gereduceerde prijs!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

     
 

Kitesurfen

Welkom in het paradijs voor kiteboarders! Door de het gehele jaar constante wind, warm water en relaxte atmosfeer biedt Bonaire de beste condities voor deze relatief nieuwe tak van sport. Op deze website vindt je alle informatie over het kiteboarden hier. Ook bestaat er de mogelijkheid het kitesurfen hier tijdens je vakantie te leren. Vraag bij ons naar de speciale tarieven voor gasten van Tropicana. Hang loose and enjoy the ride!

www.kiteboardingbonaire.com

 

 

 

     
 

Kayaken

Eén van de leukste sporten op Bonaire is kayaken. Met de rustige zee en de prachtige mangroven biedt Bonaire veel mogelijkheden voor de uitoefeening van deze sport.
In de mangroven worden georganiseerde kayak-tours aangeboden. Een echte aanrader. Andere mogelijkheden om te kayaken zijn er op Sorobon Beach (Lac Bay)
en natuurlijk in de baai van Kraalendijk. Wat te denken van een kayakvaart naar Klein-Bonaire om daar met de schildpadden te gaan snorkelen? Vraag ons graag voor verdere informatie.

 
     
 

Fietsen en Mountainbiken

Mountainbiken en fietsen is populair op Bonaire. Omdat het eiland niet heel groot is, kan een groot deel per fiets bekenen worden. Door de vele ongerepte natuur biedt Bonaire ook ideale omstandigheden voor een mountainbike tour. Deze tours worden kunnen individueel of in groepsverband gemaakt worden.

 
     
  Reistips

BANKEN Bonaire heeft vele banken en geldautomaten, verspreid over het eiland.
Openingstijden van de banken zijn maandag t/m vrijdag van 8:30 tot 16:00 Sommige banken zijn ook tijdens de lunchtijd geopend.

BEVOLKING: +/- 15,000 inwoners van meer dan 60 nationaliteiten bevolken Bonaire.

DRINKWATER: Het drinkwater op Bonaire wordt uit zeewater gemaakt en is van een zeer goede kwaliteit, dus uit de kraan drinkbaar. Het kopen van flessen water is onnodig duur en slecht voor het milieu.

ELEKTRICITEIT: 127 volt, 50 cycle. 220 volt is ook aanwezig.

KLEDING: in de stad/winkels gemakkelijke kleding, maar geen zwemkleding. Ook 's avonds wordt gemakkelijke kleding gedragen worden. Topless zonnebaden en naakt baden zijn verboden op Bonaire's stranden.

KLIMAAT: de gemiddelde temperatuur op Bonaire is 30ºC bij 75% luchtvochtigheid. De gemiddelde temperatuur van het zeewater bedraagt zo'n 28ºC. De jaarlijkse regen is ongeveer 53 cm per jaar en er waait het gehele jaar door (behalve in september) een constante wind. De gemiddelde windsnelheid bedraagt 25 km/uur.

EILAND-HOPPEN: Vele mensen vragen ons, maar helaas bestaan er geen bootverbindingen meer tussen de ABC-eilanden, Venezuela en Bonaire.
Alle vervoer tussen de eilanden is per vliegtuig. De vlucht van/naar Curacao duurt ca. 15 minuten, naar Aruba ca. 35 minuten. De ksoten voor een retourtje Curacao bedragen zo'n USD 100,00

GELD: Vanaf 01.01.2011 voert Bonaire de US Dollar in als officiele munteenheid.

INENTINGEN: voor een bezoek op Bonaire zijn geen inentingen nodig. Malarie en gele koorts komen hier niet voor.

INTERNET: Tropicana appartementen beschikken over Wireless Internet; neem de ölaptop mee. Alternatief, zijn er verschillende internet café's op Bonaire, zoals Michael's Chat&Browse en in de Harbourside Mall.

INVOER: Naast artikelen voor persoonlijk gebruik, is de invoer van het volgende toegestaan: bezoekers ouder dan 15 jaar mogen 400 sigaretten, 50 sigaren, 250 gram tabak, 2 liter gedistilleerd en 2 liter wijn vrij meenemen.

LIGGING: 50 miles (80 Km) ten noorden van Venezuela en 86 miles (130 Km) ten oosten van Aruba. Bonaire is 24 miles (38.6 km) lang en 3-5 miles (4.8 -8 km) breed. Totaal 112 sq. miles (180 KM2) oppervlakte.

LUCHTHAVEN: Flamingo Airport heeft een landingsbaan van bij 2,4 kilometer lengte, lang genoeg zelfs voor 747 Junbo Jets om te landen. De internationale afkorting voor de luchthaven is BON.

NOODGEVALLEN: Bonaire heeft een ziekenhuis met 60 bedden, het San Francisco ziekenhuis (Kaya Soeur Bartola #2, Kralendijk), en een aantal huisartsen. Voor noodgevallen die op Bonaire niet behandeld kunnen worden, is er een ambulance vliegtuig beschikbaar.
Tegenover het ziekenhuis is een moderne decompressiekamer voor duikongevallen, met zeer ervaren personeel. Inwijzing geschiedt via de EHBO van het ziekenhuis. Het alarmnr. voor de ambulance is 114.

OPENINGSTIJDEN: De meeste winkels zijn Ma-Za geopend van 8:30 - 12:00 en van 14:00 - 18:00. Supermarkten zijn open van 7:00 - 19:00 en zelfs zondag's
van 7:30 - 14:00

TAAL: Papiamentu (lokaal gesproken taal), Nederlands (officiele taal), Engels en Spaans.

TAXES. TIPS & SERVICE CHARGES: alle goederen/diensten worden op Bonaire met OB (Omzetbelasting) verhoogd met 5%. Deze belasting is niet in de aangeschreven prijzen inbegrepen. Tips worden net als in NL naar goeddunken gegeven. Omdat het bedeinend personeel vaak slecht verdiend, worden tips zeer gewaardeerd. In het algemeen is een tip van 10% bij tevredenheid aan te bevelen.
Sommige restaurants voegen automatisch een 10-15% service charge toe aan de rekening. Let hierop bij het lezen van de menukaart.

TAXI: Taxis zijn beschikbaar op het vliegveld. Vanaf andere plaatsen op het eiland kan men de taxi-stand bellen op tel. 8100

TRANSPORT: hoewel Bonaire niet een groot eiland is, is er veel te zien. Echter, om optimaal van Bonaire te kunnen genieten is een transportmiddel noodzakelijk. Dit kan een fiets, scooter of huurauto zijn. Openbaar vervoer met een geregelde busdienst bestaat niet op Bonaire. Tropicana is helpt u graag bij het huren van een transportmiddel en heeft contact met serieuze verhuurbedrijven.

TELEFOON: publieke telefooncabines zijn bij het hoofdkantoor van TELBO te vinden. De meeste mobiele telefoons werken gewoon op Bonaire. De tarieven voor internationale gesprekken zijn echter hoog.

TELEVISIE: Tropicana biedt kabeltelevisie met meer dan 55 kanalen, waaronder het nederlandstalige BVN. Op Bonaire wordt het NTSC systeem gebruikt.

TIJD: Atlantic Standard Time. Het tijdsverschil met Europa bedraagt 6 uur in de zomer,; 5 uur in de winter. Bonaire zelf kent geen zomer-/wintertijd.

 


38 Dingen om te doen

Het eiland Bonaire biedt vele mogelijkheden van vermaak. Tropicana stelt zich als doel om zijn gasten optimaal van Bonaire te laten genieten. Mogelijkheden zijn o.a.:

 1. Huur een Trike (een 3-wielige motor and rij het eiland rond (max 4 personen) bij Rento Fun , tel. 717-2408. Alleen auto rijbewijs nodig.
 2. Huur een Harley Davidson (tel. 717-7790) and cruise over het eiland en geniet van het landschap en de natuur
 3. Neem een flesje wijn met wat lekkers mee en geniet van de ondergaande zon en het prachtige uitzicht vanaf Seru Largu, de op één na hoogste berg op Bonaire
 4. Neem wat ontbijt spulletjes mee en zie de zon opkomen op Sorobon (15min rijden van het centrum)
 5. Neem de Watertaxi ( Kantika di Amor , tel. 560-7254) en snorkel op Klein Bonaire. Het is net alsof je in een aquarium aan het zwemmen bent
 6. Wandel langs de oostkust en kijk of je choecoe boontjes kunt vinden. Ze zijn zeldzaam maar brengen geluk mocht je ze vinden
 7. Rij naar het Goto meer en geniet van het prachtige uitzicht vanaf het uitkijkpunt en luister naar zo'n enorme stilte dat je ervan gaat fluisteren
 8. Ga snorkelen of duiken bij "Thousand Steps (zijn het er echt 1000?), bij de boei is het net een onderwater-tuin
 9. Beklim de vuurtoren net voorbij de Zout mijnen en bekijk het eiland van de zuidkant
 10. Rij naar de oost kust en kijk of je drijfhout kunt vinden in de vorm van een dier of iets anders geks.
 11. Laat je fotograferen in traditionele Bonairiaanse kleding met als achtergrond een typische kunuku.
 12. Wandel door de cactus velden aan de noord kust en kijk of je een genetisch misvormde cactus kunt vinden. Als je dit doet tegen het einde van de middag zul je onder de indruk zijn van de prachtige kleuren van de cactussen
 13. Geniet van een heerlijke lunch bij Kontiki en bewondert de kunst van de locale kunstenaars, die Kontiki het hele jaar door exposeert.
 14. Beklim the Brandaris in het Washington Slagbaai Nationale Park (tel. 717-8444). Het is de hoogste berg op Bon (241m)
 15. Rij naar Lac Cai op zondag middag (vanaf 12uur) en geniet van live muziek en heerlijk Bonairiaans eten
 16. Charter een sportvisboot en kijk of je je avondeten kunt vangen
 17. Bezoek Washington Slagbaai Nationale Park en zwem, picknick, geniet van de natuur en kijk of je de reuze leguanen kunt vinden of ga bij Wayaca II de angelvissen voeren met wat brood.
 18. Laat aan familie en vrienden thuis zien hoeveel FUN je hebt op Bonaire door 'live' op één van de WebCam's te verschijnen bij Bongos.
 19. Huur een paard en ga daar mee zwemmen bij Lac Bay (Kunuku Warahama, tel. 560-7949 of 786-2024)
 20. Bezoek de indianen grotten en kijk of je de slang kunt vinden.
 21. Ga op Koninginnedag vrij kamperen waar je ook wilt op Bonaire
 22. Ga eens op zondag avond bij Jos in de kunuku een sateetje halen en geniet van het grote kampvuur (Kaya Prikichi 4)
 23. Daag je reisgenoot eens om te gaan bowlen bij Danilo , Kaya L.D. Gerharts 6, tel. 717-3998
 24. Laat je door de kleindochter van deze kunuku, Rooi Lamoenchi rondleiden en waan je in die vroegere tijd.
 25. Geniet van de onderwater wereld door te duiken of te snorkelen , overal vanaf de kust van Bonaire. Of neem gewoon de Aqua Space en kijk met een drankje in de hand door de raampjes naar de schildpadden.
 26. Laat Caren je uitleggen hoe vissen zich gedragen zodat je met haar een eerste keer ziet hoe een schoonheidsalon bij de vissen werkt.
 27. Ga helemaal uit je dak tijdens het landzeilen met windkracht 5.
 28. Geniet van alles op het water, zeil , surf , waterski , wakeboard , kitesurf of kayak .
 29. Loop eens een rondje om Klein Bonaire, duurt ongeveer 4 uur (neem genoeg water mee!)
 30. Laat de vissen uit je hand eten, op Klein Bonaire
 31. Geniet van de kraamverzorging van de vissen in de mangroves . Kayak en snorkel onder begeleiding door de tunnels van mangrove.
 32. Ga eens bij een lokaal Boneriaans restaurant eten: heerlijk klaargemaakte verse vis, kip of schaaldieren.
 33. Breng een bezoek aan het "Museum Bonaire" en bekijk o.a de schelpen collectie
 34. Bezoek een van de vele grotten en neem je duikbril mee om daar te snorkelen.
 35. Zoek fossielen van schelpen bij de vuurtoren links van Lagoen.
 36. Sla is een balletje op het enige golfterrein van zand en autobanden van Piedra So , tel. 717-6315
 37. Fiets met een mountainbike over zandwegen het tropische paradijs in met Discover Bonaire , tel. 717-2229
 38. Bekijk door de tijden heen hoe en in wat voor huisjes men woonde op Bonaire bij Fundashon Mangazina Di Rei , tel. 717-4060